Λέβητας ξύλου πέλλετ (pellet)


 Οι Λέβητες που χρησιμοποιούν ξύλο/pellets ως καύσιμο για να θέρμανση έχουν πολλά διαφορετικά σχέδια, μεγέθη και τρόπους λειτουργία.
ΛΕΒΗΤΑΣ
 Όλες ο λειτουργίες και τα μέρη του λέβητα pellet ελέγχονται και προγραμματίζονται από την Μονάδα Ελέγχου που υπάρχει επάνω του. Αυτή η μονάδα χρησιμοποιεί μία σειρά από αισθητήρες ώστε να προσαρμόσει την καύση και την λειτουργία του λέβητα ανάλογα με την ζήτηση θερμότητας από την εγκατάσταση. Σε κάθε Λέβητα το πόσο εξελιγμένο ή όχι είναι το σύστημα ελέγχου αυτό, προσφέρει αντίστοιχα πολλές ή λίγες δυνατότητες αλλά και μικρότερη ή περισσότερη οικονομία. Επίσης είναι χαρακτηριστική η μείωση του κόστους των pellets, κυρίως λόγω συμπίεσης του κόστους παραγωγής και διακίνησης, με τη συνεχή βελτίωση της τεχνογνωσίας. 




ΛΕΒΗΤΑΣ PELLET
Το καύσιμο υλικό είναι αποθηκευμένο και οδηγείται στο θάλαμο καύσης αυτόματα με τη βοήθεια ενός κοχλία που προωθεί την ποσότητα που χρειάζεται για να αποδώσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Η καύση του γίνεται με τη βοήθεια ενός σύγχρονου καυστήρα που είναι εφοδιασμένος με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου για την ασφάλεια της καύσης.
  
  Η διαδικασία ανάμματος είναι εντελώς αυτόματη με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα γρήγορο και αποδοτικό ξεκίνημα.
 Έχει μεγάλη σημασία να επιλεγεί λέβητας τελευταίας τεχνολογίας κατάλληλος για της υψηλές απαιτήσεις της κατοικίας επειδή υπάρχει περίπτωση να έχουν μικρότερη απόδοση, να χρειάζονται σημαντικά περισσότερη συντήρηση και να μην έχουν την απαραίτητη λειτουργική αξιοπιστία. 
 Αν χρησιμοποιείται λέβητας χωρίς αυτόματο σύστημα καθαρισμού του εναλλάκτη, απαιτείται φροντίδα για τον καθαρισμό του λέβητα από την  τέφρα.



Οι λέβητες pellet είναι πολύ εύκολοι στην εγκατάσταση και το οικονομικό όφελος είναι:

ΛΕΒΗΤΑΣ ΠΕΛΛΕΤ
                 2 κιλά πελλέτας  =  1 λίτρο πετρελαίου.
                                  40 λεπτά  πέλλετ  -  80 λεπτά€  πετρελαίου

 Βάσει των παραπάνω, είναι ξεκάθαρο ότι ο καταναλωτής που θα επιλέξει τη θέρμανση με πελλέτ, θα έχει κόστος θέρμανσης περί τα 40 λεπτά ανά λίτρο ισοδύναμου πετρελαίου. Δεδομένου του γεγονότος ότι πλέον το πετρέλαιο θέρμανσης κυμαίνεται στα 0,8 ευρώ (80 λεπτά) το λίτρο, προκύπτει ότι η θέρμανση με στερεό καύσιμο παρέχει μείωση του κόστους θέρμανσης περίπου κατά 50% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: