Τζάκια αερίου (υγραέριο)



 Μια πολύ καλή λύση για όλους εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα τοποθέτησης καμινάδας στο χώρο τους, αλλά που θα ήθελαν να χαίρονται τη θαλπωρή και τη ζεστασιά που προσφέρει ένα τζάκι είναι τα τζάκια με εστία υγραερίου ή φυσικού αερίου. Τα τζάκια αυτά χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη φυσικό αέριο ή υγραέριο και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού. Χαρίζουν θαλπωρή και φλόγες απόλυτα ελεγχόμενης έντασης με τηλεχειρισμό. 
Τα ξύλα και η θράκα που «καίγονται» είναι διακοσμητικού τύπου από πυρίμαχο υλικό, που μοιάζει πραγματικό. 
Τα τζάκια αερίου είναι τζάκια που αντί για ξύλο καίνε αέριο και συγκεκριμένα φυσικό αέριο ή προπάνιο (πιο γνωστό σαν υγραέριο).
Διακρίνονται σε δύο γενικές κατηγορίες, τα κλειστού τύπου (με πυράντοχο τζάμι) και τα ανοιχτού τύπου (χωρίς πυράντοχο τζάμι).
Κάθε γενική κατηγορία διαθέτει πληθώρα μοντέλων με διαφορετικές διαστάσεις, επιλογές σε design, δυνατότητες τηλεχειρισμού και ξεχωριστές ιδιότητες, που συγκεντρωτικά, μπορούν εύκολα να ικανοποιήσουν κάθε γούστο, αλλά και κάθε λειτουργική απαίτηση.
 Τα τζάκια αερίου  είναι απόλυτα οικολογικά χωρίς την εκπομπή στάχτης, στερεών σωματιδίων, μονοξειδίου του αζώτου και άλλων εξαιρετικά επικίνδυνων για τις αστικές περιοχές ρύπων.
Ο εξαερισμός διεξάγεται με ομοαξονικό σύστημα δηλαδή ένας σωλήνας (Φ100) τοποθετείται μέσα σε έναν άλλο σωλήνα (Φ180). Ο εξωτερικός σωλήνας εισάγει τον εξωτερικό αέρα (οξυγόνο) για την καύση, ενώ ο εσωτερικός σωλήνας εξάγει την εξάτμιση. Ο σχεδιασμός αυτός επιτυγχάνει ένα αεροστεγές σύστημα θαλάμου που δεν επηρεάζει την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό του χώρου σας. Επιπλέον, ο εξαερισμός μπορεί να τοποθετηθεί καθέτως ή οριζοντίως. Η απόδοση τους είναι περίπου 75% κάτι το οποίο σημαίνει κατανάλωση φθηνότερης ενέργειας. Τα τζάκια αερίου είναι οικολογικά καθώς δεν καίνε ξύλα και η καθαρή τους καύση βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Επομένως στα τζάκια και τις σόμπες αερίου έχουμε εύκολα και οικονομικά, αληθινή φωτιά σε διακοσμητικά κούτσουρα. Έτσι, απαλλασσόμαστε από την αποθήκευση και τη μεταφορά των ξύλων – που θεωρείται δύσκολη διαδικασία, κυρίως από όσους κατοικούν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών – καθώς και από τη φροντίδα καθαρίσματος στάχτης, καμινάδας, εστίας κλπ. Τα τζάκια και οι σόμπες αερίου χρειάζονται μόνο ετήσια συντήρηση από εξειδικευμένους τεχνικούς.
Υπάρχει ποικιλία λύσεων όσον αφορά το μέγεθος της εστίας, το είδος του διακοσμητικού κεραμικού υλικού στο εσωτερικό της (ξύλα, κάρβουνα, βότσαλα κ.α.), καθώς και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επενδυθεί το τζάκι εξωτερικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: