Ενεργειακά Τζάκια και Σόμπες καλοριφέρ (νερού)

ΤΖΑΚΙ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ

Τα τζάκια και οι σόμπες καλοριφέρ ξύλου ή πέλλετ έχουν ως βασική λειτουργία, τη διοχέτευση της ενέργειας που παράγεται από την καύση της καύσιμης ύλης, στο νερό. Το νερό μεταφέρεται με τη βοήθεια ενός κυκλοφορητή σε σώματα καλοριφέρ, παρέχοντας ταυτόχρονα ζεστό νερό χρήσης.
  

Η λειτουργία είναι ανάλογη με εκείνη του κανονικού τζακιού/σόμπα, όσον αφορά στο άναμμα, τη χρήση και τη συντήρηση.Το τζάκι καλοριφέρ δεν διαφέρει από το αερόθερμο ενεργειακό τζάκι, όσον αφορά το οπτικό αποτέλεσμα μέσα στον χώρο.

Τα τζάκια/σόμπες καλοριφέρ που καίνε  πέλλετ(pellet), η λειτουργία της καύσης  γίνεται με αυτόματο τρόπο. Είναι απόλυτα 
τηλεχειριζόμενες και μπορούν να προγραμματιστούν σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση, ενώ σε ορισμένα μοντέλα δίνεται η δυνατότητα διαχείρισης και προγραμματισμού μέσω internet. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε με ευκολία να εξασφαλίσουμε στο σπίτι μας καθημερινά τη σταθερή θερμοκρασία που επιθυμούμε.






Τοποθετείται και διακοσμείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως ένα τζάκι,
 ενώ απαιτεί κι εκείνο τοποθέτηση καμινάδας συγκεκριμένου μήκους και διατομής.

ΤΖΑΚΙ (ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ) ΛΕΒΗΤΑΣ
ΣΟΜΠΑ (ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ) ΛΕΒΗΤΑΣ
  Τα τζάκια/σόμπες καλοριφέρ δεν διαθέτουν αεραγωγούς που να αποδίδουν θερμό αέρα στο σπίτι, καθώς στόχος της κατασκευής είναι όλη η ενέργεια του ξύλου, να αποδοθεί στο νερό με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. 








 Το ζεστό νερό αποστέλλεται με τη βοήθεια αντλιών στην εγκατάσταση θέρμανσης και προσφέρει ομοιόμορφη διανομή της θερμότητας στους διάφορους χώρους της κατοικίας


ΤΖΑΚΙ (ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ) ΛΕΒΗΤΑΣ
 Τα τζάκια/σόμπες καλοριφέρ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοναδικές πηγές θέρμανσης σε χώρους έως και 200μ2.


 Η λειτουργία τους μπορεί να είναι είτε αυτόνομη με αποφυγή του υψηλού κόστους της κατασκευής του λεβητοστασίου, είτε έως συμπληρωματική με κεντρική θέρμανση, σε συνδυασμό με λέβητα πετρελαίου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κλειστό κύκλωμα σύνδεσης με φούσκα διαστολής ή ανοιχτό κύκλωμα με καζάνι πλήρωσης. Το τζάκι καλοριφέρ παρέχει ομοιόμορφη θέρμανση και ζεστό νερό σε όλο το οίκημα και απαιτείται ηλεκτρικό ρεύμα για τον κυκλοφορητή.











Σεβασμός στο περιβάλλον
 Το ξύλο δεν συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, που προκαλείται από την αύξηση του διοξείδιου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα. Είναι επίσης μια ατέρμονη πηγή ενέργειας, επειδή ο άνθρωπος είναι σε θέση να την ανανεώσει και να είναι πάντα διαθέσιμη σε μεγάλες ποσότητες στις περιοχές μας πετυχαίνοντας δύο αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα
 1) από περιβαλλοντικής άποψης έχει αποδειχτεί ό,τι το ξύλο στην φύση, όταν έχει διανύσει εναν πλήρη κύκλο αποσύνθεσης, απελευθερώνει μια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, η οποία χρησιμοποιήται για την ανάπτυξη νέων φυτών.

2) από οικονομικής άποψης 2,3 κιλά ξύλου έχουν θερμική δύναμη ίση με 1 λίτρο πετρελαίου ή με 1 κυβικό μέτρο φυσικού αερίου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη των 3 παραπάνω εναλλακτικών λύσεων,μόνο το κόστος είναι αυτό που τις διαφοροποιεί και το οποίο είναι 50-60% λιγότερο στο ξύλο απο ότι στα άλλα καύσιμα.



1 σχόλιο:

Ενεργειακά τζάκια είπε...

Υπάρχουν ενεργειακά τζάκια με μετάκαυση καυσαερίων, όπου τα καυσαέρια της πρώτης καύσης καίγονται, προσφέροντας ένα ωραίο θέαμα διπλής φλόγας.