Παλιότερα, το τζάκι είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο σπίτι, καθώς από αυτό ζεσταινόταν ο χώρος, εκεί μαζευόταν η οικογένεια για να μιλήσει, να φάει και να κοιμηθεί.


Στις μέρες μας, το παραδοσιακό τζάκι χάνει έδαφος και τη θέση του παίρνουν τα νέου τύπου ενεργειακά τζάκια με υψηλή θερμική απόδοση και την ελεγχόμενη κατανάλωση του ξύλου.

Παρόλο που με τα χρόνια τα τζάκια εξελίχθηκαν, η βασική τους δομή και οι κανόνες λειτουργίας τους παραμένουν οι ίδιοι, αφού τα τζάκια αποτελούνται από την εστία, την καμινάδα και την εξωτερική επένδυση.
Η εστία ενός παραδοσιακού τζακιού είναι συνήθως χτισμένη με πυρότουβλα,ενώ τα πιο σύγχρονα είναι κατασκευασμένα από μαντέμι και ατσάλι.
Στην αγορά  μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από μοντέλα που θα καλύπτουν τις ανάγκες του χώρου σας και ταυτόχρονα θα μπορεί να τα αντέξει ο προϋπολογισμός σας.
Στην περίπτωση που επιθυμείτε ένα τζάκι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν ενδείκνυνται, ειδικά για τις μεγαλουπόλεις, τα παλιά κλασικά τζάκια με τη φωτιά να καίει σε ανοιχτή εστία. Για λόγους που έχουν σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η βιομηχανία κατασκευής τζακιών προχώρησε τα τελευταία χρόνια στην κατασκευή σύγχρονων κλειστών εστιών με εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις και με εκπομπές ρύπων που περιορίζονται στα επιτρεπτά όρια που έχουν θεσπιστεί.
Προκειμένου να επιλέξετε σωστά το προϊόν που θα ανταποκρίνεται στις δικές σας ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις, θα πρέπει να είστε σωστά ενημερωμένοι. Το τζάκι αποτελείται ουσιαστικά από τρία μέρη: την εστία (εστία καύσης), την καμινάδα και την εξωτερική επένδυση. Η εστία ενός τζακιού είναι ο χώρος μέσα στον οποίο γίνεται η καύση του ξύλου. Η ποιότητά της επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τόσο την απόδοση του τζακιού όσο και την αντοχή του.
Ένα σημαντικό στοιχείο είναι για ποιο λόγο θέλετε να αποκτήσετε τζάκι και ποιες ανάγκες θέλετε να σας καλύπτει. Ανάλογα με τον τύπο της εστίας και την υποδομή εγκατάστασης, ένα τζάκι μπορεί να λειτουργήσει για θέρμανση του χώρου, να παρέχει ζεστό νερό στο σπίτι, να επιτρέπει το ψήσιμο του φαγητού ή να αποτελεί απλώς διακοσμητικό στοιχείο. Κάθε μία από τις παραπάνω λειτουργίες δεν αναιρεί η μία την άλλη, παρ’ όλα αυτά είναι καλό να γνωρίζετε πού θα επιστήσετε την προσοχή των ειδικών, ώστε να σας προτείνουν την κατάλληλη εστία.
Το πόσο συχνά υπολογίζετε ότι θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια του χρόνου (Κάθε μέρα; Μία φορά την εβδομάδα ή το μήνα;) είναι κάτι που επηρεάζει κατά πολύ την τελική επιλογή σας.


Το τζάκι λοιπόν πρέπει να είναι λειτουργικά σωστό, αλλά ταυτόχρονα να προσφέρει και ένα εξαιρετικό αισθητικά αποτέλεσμα που θα φέρει την προσωπική σφραγίδα αυτών που θα το απολαμβάνουν στην καθημερινότητά τους. Για να φτάσετε όμως μέχρι εκεί, είναι αναγκαίο να αφιερώσετε χρόνο για έρευνα αγοράς, ώστε να ενημερωθείτε για τις τεχνολογικές εξελίξεις, να συμβουλευτείτε ανθρώπους επιχειρήσεων που εξειδικεύονται στο χώρο. Και αυτό γιατί συνεχώς η αγορά εμπλουτίζεται με νέα μοντέλα, που ενσωματώνουν πολλές τεχνολογικές βελτιώσεις και έχουν αναβαθμισμένα αισθητικά χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: